Afbeeldingen

Afbeeldingen vormen een essentieel onderdeel van een doeltreffende website. Door op een doordachte manier gebruik te maken van afbeeldingen, krijgt tekst meer zeggingskracht en breng je overzicht aan op je site. Hoewel je zelf foto’s kunt maken met een camera of smartphone, is een eenvoudigere oplossing vaak om online naar geschikte afbeeldingen te zoeken.

Auteursrecht op afbeeldingen Bij het zoeken naar afbeeldingen online is het cruciaal om rekening te houden met het auteursrecht dat op een foto kan rusten. Het is niet toegestaan om afbeeldingen zomaar op je eigen website te plaatsen zonder toestemming van de maker. Onderaan bieden we enkele tips voor het vinden van gratis afbeeldingen waarop geen auteursrecht rust.

Voor meer informatie over auteursrecht op foto’s kun je terecht op de volgende URL: https://www.auteursrecht.nl/auteursrechtwijzer/Mag-ik-fotos-of-plaatjes-van-internet-gebruiken

Tips voor Gratis Foto’s Gelukkig zijn er tal van websites waar je gratis foto’s kunt downloaden voor je website, zonder je zorgen te hoeven maken over auteursrechten. Deze zogenaamde stockfoto-sites hebben uitgebreide databases met foto’s van verschillende fotografen. Je voert simpelweg een zoekwoord in op de website, en de gevonden afbeeldingen zijn direct te downloaden. Onze top drie aanbevolen websites zijn:

  1. www.unsplash.com
  2. www.pixabay.com
  3. www.pexels.com

Een nadeel van gratis foto websites is dat de foto’s ook op andere websites kunnen worden gebruikt, waardoor je afbeeldingen niet uniek zijn. 

Afmetingen Afbeeldingen voor je website dienen van hoge kwaliteit te zijn om te voorkomen dat bezoekers blokkerige of wazige afbeeldingen zien. Een goede afbeelding voor je website heeft tenminste de volgende afmetingen: 1936×1291 pixels met een resolutie van 72 dpi.

Banner Een banner is een grote afbeelding die je bovenaan je website plaatst. Hierboven komt vaak een korte krachtige tekst waarmee bezoekers direct kunnen zien waar de pagina over gaat. De banner is tevens een uitstekende plek voor een call-to-action, zoals een knop naar een contactformulier of een telefoonnummer. Voor de banner kun je, net als voor andere afbeeldingen, terecht op de eerder genoemde websites voor gratis foto’s. Een goede banner heeft tenminste de volgende afmetingen: 1920×1100 pixels met een resolutie van 72 dpi.